Fandomas

2009-05-26
 

Lituanicon XX

Daugiau straipsnių parašytų »
Parašė: Archyvas
Tags:

Miesto legendos – šalia mūsų


…visiški trupiniai…


XX Lituaniconą organizavo:
VFK „Dorado“, „D6 – žaidimai ir hobis“, „Furor Games“, MONAI.lt


Konventas vyko „Žinijos“ draugijos patalpose, Vilniuje, Vilniaus g. 22, 2009 m. gegužės 15-17 d.


Konvente užsiregistravo: 120 dalyvių ir 46 organizatoriai, jų pagalbininkai, spektaklio aktoriai, koncerto muzikantai, lektoriai ir kviestiniai svečiai. Iš viso – 166.


Apie ką?


Nors konvento tema buvo „Miesto legendos“, žinoma, ne visi renginiai turėjo aiškų ryšį su šiuo šiuolaikinio folkloro žanru. Daugiausia apie miesto legendas galima buvo išgirsti paskaitose, taip pat ekskursijoje po Vilnių.


Kur tai buvo?


Pirmas Vilniuje vykęs fantastų konventas buvo kaip tik „Žinijoje“ 1994-aisiais, ir neišlindo iš jos patalpų dar 3 metus, globojamas S.Kanišausko. Tuose konventuose dalyvauti neteko, tad prisiminimų, šiltų ar nešiltų, patalpos man nekėlė. Vertinčiau jas patenkinamai – ankštoka, bet viskas, ko reikia, buvo. O kadangi tarp renginių daug laiko neturėjom, koridorius „gimtaisiais namais“ tomis dienomis netapo. Bent jau man, nes renginiuose dalyvauti ir šį bei tą naujo išmokti/sužinoti buvo įdomu.


Teatras prasideda nuo rūbinės, o konventas – nuo registratūros.



(SielojRamiako nuotr.)


Pirmam aukšte įsikūrusios griežtosios registratorės ir negriežtasis kiu visus įtartinus (t.y., be bilietų) piliečius statė į eilutę ir dalino bilietus bei Rūtos – Kwietkelio sukurtus molinius pakabukus. Ne už dyką, aišku. Čia dalyviai gaudavo ir konspiracinio „Illuminati“ žaidimo skrajutę, ir slapyvardį (o aš dar stebėjausi, kokiais čia keistais nikais pasirašinėja žmonės atsiliepimų sąsiuvinyje – FU23?..).


(Ką tik kilo idėja bent vieną renginį per konventą daryti prie registratūros, kad ir čia dirbantiems būtų į ką pasižiūrėti. Ir šiaip atrakcija:). 


Kas ten vyko? (pamiršus chronologiją)


Šių metų Lituanicono akcentas – praktikumai (liaudyje vadinami masterklasėmis ar vorkšopais). Jolantos vadovaujami entuziastai kūrė lėles, dywa mokė LARPo kostiumų siuvimo gudrybių, o animacijos studentai Aistė, Monika, Sigutė ir Arminas sudarė progą patiems sukurti trumpučius animacinius etiudus. Kad tai ne vien praplečia akiratį, suteikia aktyvaus dalyvavimo džiaugsmo IR pasitenkinimo matyti savo rankų kūrinį – nėr ko ir kalbėti. Ačiū vedėjams ir vedėjoms!



(Cathy nuotr.)


Konkursas vyko vienas (neskaičiuojant konspiracinio žaidimo), jį vedė Dearnis. Taikantis prie jau nupiešto gabaliuko reikėjo sukurti savo fantastlapį. Įvado klausėsi daugiau žiūrovų negu atsirado pasiryžusių piešėjų, bet galima suprasti – ne kiekvienas moka piešti. Darbų fragmentus rasite Dearnio svetainėje, o laimėjo konkursą Fox‘as.


Viso konvento metu vykusį žaidimą „Konspiracijos praktika“ laimėjo Illuminati komanda su murmt priešakyje; rastafari komanda su savo vėliavnešiais gharta ir fujin-kun jiems nusileido tik trupučiu.


Penktadienį ekspromtu buvo surengtas supažindinimo žaidimas naujokams, deja, į jį išdrįso užsukti ne visi naujokai. Tikėkimės tų, kas užsukti drįso, sunkūs vedėjo Justino klausimai ir užduotys neatbaidė nuo tolimesnio dalyvavimo fendomo gyvenime.


Fendominio kino vakarui buvo pateiktos „Dorado“ spektaklio „Vaidilybės praradimas arba Romuvos fantomas“ ir „Legiono“ spektaklio „Vyrai ne beginkliai“ ištraukos, „Gyvenimas fantastikos kaimelyje“ ir įvairi kita vaizdinė medžiaga. Pasak liudininkų, seansas pasibaigė tuo, kad krūva organizatorių vėlų vakarą priėjo prie vienintelio likusio žiūrovo, kuris negalėjo atitraukti akių nuo studijos bang! „E-Bolos“ ir paklausė, ar jam kartais ne laikas namo… Pavyko įkalbėti, tik pažadėjus įrašyti šį animacinį filmą, kas ir buvo padaryta kitą dieną.


Ekskursijoje „Urban Vilno“ būrelis entuziastų pražingsniavo legendinėm miesto vietom, sustodamas tai prie bažnyčios, tai prie kokios skulptūros, ir klausydamasis ir senų, ir dabartinių, ir, būkim atviri, šiai išvykai sukurtų pasakojimų. O baigėsi išvyka apsilankymu vaiduoklių name, ačiū dievui, ne apsauginių automobilyje, iš kurio vyrukai šnairavo į per tvorą lipančius fantastus…


Apie stalo žaidimų mugę, warhammer‘į ir MtG turnyrą tegu pasakoja kas nors kitas, aš tik žinau, kad tai buvo:).


Kaip visada, be rimtų ir linksmesnių paskaitų konventas neapsiėjo, o atsiliepimai ir iš „nefantastų“ apie jas buvo palankūs.


Paskaitoje „Kryžius ir kaukolė: pamiršta Adomo kapo simbolika“ iš Beno Ulevičiaus sužinojome, kodėl kanoniniuose paveiksluose po Nukryžiuotuoju matosi urvas su žmonijos protėvio Adomo kaukole, taip pat, kad prieš nuopuolį ir po jo žmogus skiriasi kaip harlėjus nuo javos: tarsi irgi motociklas, bet va sumenkęs…


Per paskaitą „Urban fantasy“ apie literatūrą, paremtą miestų legendomis,  Kwietkelis taip paveikė klausytojus savo įtaiga, kad ne vienas paskui tiesiu taikymu nuėjo pirkti rekomenduotų knygų… (Knygų leidėjai – štai jums galimybė gyvinti prekybą:).)


Paskaitoje „Kauno mitai“ Fox’as atskleidė tikrąjį Kauno mitų veidą… Nekasinėkit Nemuno saloje, nes – o jeigu ten užkasti pasiutę triušiai yra dar ir nemirtingi?? Tinklapyje galite rasti ir straipsnį pagal šią paskaitą.


 


(SielojRamiako nuotr.)


Paskaitoje ir pratybose rašytojams Nemezidė išdėstė schemą, kuria remiantis galima iš bet kokios idėjos sukurpti siužetinį pasakojimą. Tik reikia keletą kartų jį perrašyti ir laikytis tam tikrų taisyklių. Pvz., laiku paklausti, „KAM NEPATINKA?“ Neabejoju, jei būčiau rašius šį straipsnelį remdamasi tokiu principu, jis būtų kur kas įdomesnis. 


Paskaita „Lietuvos ateities scenarijai: Ar Lietuva gali tapti inovacijų šalimi?“, vedama R.Buivydo, buvo iš tų rimtųjų ir tų, kurių nespėjau išgirsti. Bet tikiuosi, kad gali.


Paskaitoje „Nuo Alijošiškių iki Žudiškių: įdomiausi Lietuvos vietovardžiai“ Linkis ne vien atskleidė miestų gudravimus su įkūrimo datomis, bet ir pralinksmino keistokais realiai egzistuojančiais vietovardžiais (Inkilai, Gyviai, Grybai, Daktarai ir jų kaimynai Kaukolikai, Kraujaleidžiai, Batareika, Vėdarai, Kabakėlis – kur norėtumėte gyventi? O gal atsigerti iš Vangos šaltinio?)


 


Fox‘o paskaitos „Angelas – mitinis kultūrintojas“ santrumpą anksčiau ar vėliau tikimės pamatyti tinklapyje, tad ne taip apmaudu, kad neteko jos klausytis.


Į Raindog paskaitą „Miesto legendos per vaidmenų žaidimų prizmę: paskaita NEžaidžiantiems ir ne tik“ susirinko įtartinai daug žaidžiančių… O gal tiesiog jų apskritai fendome ryški dauguma? Šiaip ar taip, smagūs (skaityk – beprotiški) žaidimų pavyzdžiai buvo ir vieniems, ir kitiems įdomūs.


Paskaitoje „Miestas kartografinės fantastikos kūriniuose“ Dearnis suteikė galimybę pamatyti daugybę senovinių žemėlapių pavyzdžių, kurie fantastiškumu nenusileidžia tikriems fantastlapiams.


Apie Shizzaro vedamą aukcioną nėra kaip pasakoti, reikia pačiam pamatyti. Ypač įdomu paskui pasiklausyti, už kiek buvo tikėtasi tą ar kitą dalyką prastumti, ir kaip pavyko:)


Džiugu, kad atgyja spektaklių tradicija. Šiemet „Fenikso“ klubas atvežė iš Kauno  spektaklį-etiudą „Baro legendos“. Ant scenos stovėjęs fortepijonas tapo improvizuotu baru, o kampe susėdusi dviejų plaukuočių ir plikio kompanija paporino daugiau ar mažiau paplitusias miesto legendas, kurias įkūnijo scenoje pasirodantys personažai. Sveikiname jaunąją Kauno kartą su sceniniu debiutu! 


 


(Klaustux nuotr.)


Vakarą užbaigia, pasak Justino, pirmas „Ilgumų“ ir paskutinis „Dorado kvarteto plius“ koncertas. Ar tai teisybė? Ar filksingo tradicija jau ir užsibaigs? O gal atsiras, pvz., „Mumijos… tai yra, „Dorado kvarteto sugrįžimas“ arba „Dorado plius Legionas“ ansamblis?:))). Man rodos, metas man baigti rankioti šias pabiras, kol nepriskleidžiau erezijų, už kurias dar ir atsakyti teks…



(SielojRamiako nuotr.)


Konvento uždarymas vyko kaip visada – užuot pagyrę vieni kitus, fantastai tradiciškai verkė, kaip viskas blogai ir bus dar blogiau ateityje (nors gal tiesiog tie, kurie nori paverkti, visada tai daro kiek garsėliau už kitus?). Sakyčiau, kada nors gal reikėtų iškilmingai visiems persipjauti venas per uždarymą, tai būtų šauni reklama. O žmonės su randais į kitus konus būtų leidžiami už pusę kainos!


Kitą konventą pasiryžo surengti kauniečiai. Platesnės informacijos dar laukiame:).


Naudodamasi proga visai rimtai siūlau kitame konvente įrengti čiužinių kampelį, kur nesidomintys renginiais, o ir šiaip pavargę žmonės galėtų pailsėti, pasišnekučiuoti, – garantuotai tai bus minima kaip šauniausias Lituanicono akcentas:)


Dėkojam


Ačiū rėmėjams, dr. Romualdui Danieliui ir Liutaurui Varanavičiui, kurie savo įnašais palengvino finansinę patalpų nuomos naštą, prizams savo produkcijos pateikusioms leidykloms „Eridanui“, Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklai, „Bonus Animus“,  „Obuoliui“, knygynui „Homo Sapiens“, žurnalui „Iliustruotasis mokslas“, „Furor games“, įmonei „Komveda“ už nuolaidą org.technikai.


Taipogi Artūrui už kantrybę, registratoriams už registratoriavimą, Editai už parodą, Linai Ku. už derybas su lektoriais ir leidyklomis, konkursų teisėjams už teisėjavimą, Visuotinei Pasaulio Laimei, Dywai, Fox‘ui, Pranui Šarpnickiui už kino vakaro medžiagą, Rūtai už pakabukus, Cathy už konkurso diplomus, Stregai už kėglius ir visiems, kas vykdė savo užduotis sulig reikalavimais ar truputį virš jų.


Kas dar susiję?


Gerokai prieš konventą įvyko piešinių konkursas „Legendiniai miestai“, ne taip gerokai prieš konventą įvyko konvento emblemos konkursas, prieš pat konventą įvyko fantastinio apsakymo konkursas „Miesto legenda“, kurio vieninteliam atvykusiam laureatui Flax buvo įteikti prizai per atidarymą. Kitus pasiekė/pasieks paštu.


Vos nepamiršau. Konvento legenda


Latviai!


„O ką, latviai yra?“ „Matėt, atvyko latviai?“ „Ė, kur latviai?“ „Kur padėjot latvius, ar jie ėjo paskui jus? O paskui dingo?“


 


Ačiū Imants Belogrivs ir jo kompanijai, kad konventas vėl tarptautinis! Tiesa, amžinasis čekas irgi neaišku kokiais keliais taip pat atvyko. Štai jums ir žmonės-legendos pašonėj…


 


Nekalbėsim apie gyvūną-legendą, kaip galima būtų pavadinti fantastinio apsakymo konkurso liaudies egzpertą Anestazijų Arklį, kuris perdavė prizus savo išrinktiesiems dalyviams, bet nė nežvingtelėjo per atidarymą, kaip reikalavo liaudis. O buvo tuo metu salėje, galiu jums garantuoti (ir tai tikrai ne aš, jei ką). Tiesa, kadangi laureatai neapsireiškė, prizai greit atsidūrė organizatorių pilveliuose…


Fotogalerijos:


SielojRamiako foto, Cathy foto ir dar foto, Klaustuxo foto, Dragonkillerio foto, Moonbiterio foto (password: lituaniconas), Kliaksos foto, Fox”o foto, papildymai laukiami. 


Arctic į Youtube sukilnoti koncerto gabalai.


Namudiniai, tfu, konventiniai multikiukai iš animacijos workshopo:
Ritasi viščiukas,  
Trys piešti filmukai
Ateiviai
Muštynės 
Kiškis vs vėžlys


Forumo gija apie įvykusį konventą


Trupinius rankiojo ir mozaiką dėliojo Klia



Apie autorių

Archyvas




 
Susiję