Blogas

2015-02-11

InfoKebabai – naujienų greitmaistis: vasario porcija

LITERATŪRA

Michael Moorcock, The Whispering Swarm – aš irgi nustebau, kad jis dar gyvas. O mirti diedukas kol kas ir neplanuoja: suplanavo trilogiją The Sanctuary of the White Friars. Veiksmas suksis aplink XIII a. Londono centre neva pastatytą vienuolių karmelitų sanktuarijų, kuriame net didžiausias piktadarys gali rasti užuojautą. Tačiau patys vienuoliai slepia paslaptį, galinčią pražudyti visą žmoniją.

Galit paklausyt, ką apie knygą sako pats autorius:

 

Clive Barker, The Scarlet Gospelsautorius paskelbė apie šią knygą dar 2010-aisiais, bet ji niekaip nerado sau leidėjo, ir štai galų gale teisės parduotos ir nupirktos, o knyga išvys knygynų lentynas gegužės 19. Visi, kam per nugarą eina šiurpuliukai nuo Pinheado dvikovos su Harry D’Amouru, graužia nagus ir laukia.

 

Neil Gaiman, Trigger Warning – trečia rašytojo apsakymų antologija, tik vat naujas apsakymas ten tik vienas, taigi, jei esate prisiekęs Gaimano fanas ir gaudote viską, kas kur nors jo būna parašoma, tai itin daug naujo šioje knygoje nerasite. Kita vertus, tas vienintelis naujas apsakymas – tai „Amerikos dievų“ pseudotęsinys, taigi, jei esate aukščiau minėtasis gerbėjas, knyga neturėtumėte nusivilti.

 

G.R.R. Martin, Gardner Dozois, Old Venus – barzdotasis ledkalnis ir toliau tyčiojasi iš aGoT gerbėjų, kaišiodamas savo pavardę ant įvairių knygų viršelių. Šįsyk tai – nostalgiškų hardkorinės fantastikos apsakymų rinkinys, skirtas Venerai (analogiška knyga apie Marsą išleista prieš metus). Ne, nė vienas iš rinkinio apsakymų neparašytas Martino.

 

KINAS

Gegužę mus pasieks dar vieno Disneilendo atrakciono ekranizacija. Nuskambėjo kvailokai, taip, bet Karibų jūros piratais lyg ir visi liko daugiau mažiau patenkinti. Taigi, dabar mes pamatysime Tomorrowland. Atrakcionas sukurtas 1955-aisiais, ir Volto Disnėjaus idėjos apie ateitį, švelniai tariant, paseno, taigi šiais laikais atrakcionas – tai labiau retro stiliaus daikčiukas, įkvėptas Velso ir Verno.

Filmas, kiek galim spėti iš treilerio – kažkokia technonarnija apie mergaitę-paauglę, keliaujančią į paralelinį pasaulį stebuklingo, atsiprašau, aukštaitechnologinio niekučio pagalba. Ir dar turim George Clooney ir Hugh Laurie.

 

Chappie. Neill Blomcamp užsidirbo sau reputaciją su District 9, ir po to susigadino ją su Elysium. Trečiame savo darbe jis ir toliau darys tai, kas jam geriausiai išeina: rodys purviną, depresovą, surūdijusią ateitį. Filmo tema – robotas, kuris nori tapti žmogumi. O kariškiai jam trukdo. Žodžiu, banalu iki negalėjimo, na, bet ne prasmėj esmė.

 

O dabar kai kas, ko banaliu pavadinti tikrai negalime. Absolutely Anything – Monty Python komanda susibėga po kelių dešimtmečių pertraukos ir padaro filmą. Su Simonu Peggu. Ir amžinatilsį Robinu Williamsu. Oh. My. God.

Siužetas – kinda Herberto Velso apsakymo Stebukladarys ekranizacija, bet velsiško ten liko nekažką: siužetas sukasi apie tai, kaip pikti ateiviai (vaidinami pitonų) tuoj-tuoj sunaikins žmoniją, bet, leisdami jai reabilituotis jų akyse, suteikia eiliniam žemiečiui sugebėjimą išpildyti bet kokį savo norą; jei „stebukladarys“ šituo savo sugebėjimu pasinaudos tinkamai, žmonija galbūt nebus sunaikinta.

 

Guillermo del Torro planuoja mus pašiurpinti atmosferiniu gotyčnu žvėriuku Crimson Peak. Kol kas dar net treilerio nėra, tik keli kadrai, kurie jau leidžia susidaryti įspūdį apie vizualiąją filmo dalį. Burtono Alisa ir Marvelio Lokis pagrindiniuose vaidmenyse? Ne itin įkvėpiantis duetas, na, bet gal nesugebės sugadinti įspūdžio.

 

Įdomios naujienos iš Rusijos: vienas populiariausių brolių Strugackių kūrinių Понедельник начинается в субботу bus ekranizuotas. Teises nusipirko kompanija, iki šiol nestačiusi kino, kas kelia tam tikrą nerimą. Prodiusuos filmą Olegas Teterinas, pastatęs naująjį Baubą.

 

ŽAIDIMAI

Svarbiausia naujiena žaidimų padangėje – Asmodee nupirko Fantasy Flight Games. Na gerai, mes galim pavadinti tai naujiena tik todėl, kad patys apie tai anksčiau nerašėme: pranešimas apie tai kabo FFG tinklapyje jau nuo lapkričio. Kaip jau rašėm anksčiau, Asmodee nupirko Days of Wander, taigi prancūzai žingsniuoja per Amerikos žaidimų gamintojus ir raško juos kaip kriaušes. Ar tai gerai, ar blogai – pažiūrėsim.

 

Klasikinis RPG kickstarterio pagalba eilinį kartą įsikūnija į stalo žaidimą. Dungeon Saga: Dwarf King’s Quest – gražiai apiformintas ir sudarantis sąlygas užmušti valandų valandas Jūsų laisvo laiko žvėriukas. Įdomus nukrypimas yra tas, kad nežiūrint į tai, kad žaidimas yra kooperacinis (keturi herojai prieš vieną meistrą), kiekvienas herojus turi dar ir savo atskirus tikslus, ne visada sutampančius su grupiniais.

 

Steampunk Rally = Steampunk + Galaxy Trucker. Jei dar reikia kažką papildyti, tai prasiplėsiu, kad žaidime galėsite žaisti už garsų XIX-XX a. mokslininką ar išradėją, kuris nusprendė ant smūgio susikonstruoti lenktyninį automobilį ir palenktyniauti su kitais genijais. Tesla prieš Kiuri, virstant garui, woohoo.

 

Agata Kristi ateina pažaisti į jūsų virtuvę jau šią gegužę: žaidimas 10 negritos perteikia į boardgeimą klasikinę istoriją, ir žaidėjams, veikiantiems kartu, reikia išsiaiškinti kas yra žudikas anksčiau, nei bus išžudyti visi personažai. Kaip tai bus išspręsta mechaniškai – tikrai įdomu.

 

KOMPIUTERINIAI ŽAIDIMAI

Autorius – ZN

Sveiki, InfoKebabų skaitytojai! Tęskim „atsisukime ir pasižiūrėkime, kas gero buvo 2014-aisiais kompiuterinių žaidimų visatoje, o ypač – jei tai siejasi su fantastika“.

Tęsiam keletą „Top 3“ rinkinukų. Šiandien: Top Kickstarter ir Top Siužetas. Juk tikrai gali būti, kad kažką praleidot (to, ko praleisti nevertėtų)…

Top KickStarter projektas  

Nors KickStarter bumas prasidėjo labiau 2013 nei 2014, 2013 metų projektai pakankamai dažnai (švelniai pasakius) nebuvo sėkmingi. O vat 2014-ieji pradėjo džiuginti tiek, kad top 2014 RPG ir buvo „pagimdytas“ remiant būtent šiam crowdfundingui.

3. Broken Age: Episode 1 (Sci-Fi)
Legendinio game-dizainerio (Grim Fandango, Psychonauts) „adventure game“. Labai netipinis pasaulis (netgi 2), puikus humoras, spalvingi personažai, netrivialu ir originalu. Vienintelis minusas: nuotykio trukmė (apie 4-5 valandas) bei mįslių lengvumas, bet tai geriau, nei filmas!

 

2. Wasteland 2 (Sci-Fi)
Projektas dažnai vadinamas Fallout 2,5. Tai ne trimatis FL3, bet jau ir ne senasis FL2. Kaip bebūtų, svarbiausia, kad pavyko perkelti atmosferą, su nuotaika, ironija ir galimybe susprogdinti savo paties bazę su atomine bomba iš muziejaus J Taktinės kovos, moralinės dilemos, visiška veiksmų laisvė ir kalnas nuotykių!

 

 

1. Divinity: Original Sin (Fantasy)
Be abejonės, geriausias 2014-ųjų RPG. Ir, negana to, tai juk Kickstarter projektas! Gerai čia viskas (kaip ir rašėme praeituose infoKebabuose). Galime tik papildyti, kad nors surinko lygiai 3 kartus mažiau pinigų nei Wasteland 2, to visiškai pakako laimėti pirmąją vietą. Žaidimas iš serijos „norėčiau autoriams sumokėti daugiau, nei jie prašo“.
Must Play II.

Top Siužetas

2014-ieji patvirtino, kad žaidimai vis mažiau skirti suprasti, kaip greitai sugebi spaudyti pelytę, o vis dažniau verčia susimąstyti, sielvartauti ar nekantriai laukti „kas bus toliau..?“ O to kaltininkai – žaidimų scenaristai, kurie į žaidimą įpina dramatiškas, detektyvines ar dar kokias istorijas. Visą trejetuką būtina pažaisti, nes tai tiesiog interaktyvūs filmai.

3. The Wolf among us (Alternatyvi istorija/Fantasy?)
TellTale Games stebina vis labiau ir labiau… Toks jausmas, kad jie pagavo dešimtis scenaristų, atėmė iš jų pasus ir privertė galvoti istorijas bei rašyti tekstus. Šiame žaidime pasakų personažai (Snieguolė, 3 paršiukai, Raudonkepuraitė ir kiti) po tragedijos savo pasaulyje persikraustė gyventi į šiuolaikinį New Yorką. Naudodami magiją jie apsimeta žmonėmis ir gyvena savo gyvenimą vienoje bendruomenėje. Tvarką prižiūri „Vilkas Pilkas“… Kaip beatrodytų – tai nėra linksma ar lengva istorija. Žaidimas pilnas moralinių pasirinkimų, rimties ir niūrokų minčių. Manau, kiekvienas detektyvo ir fantastikos mėgėjas turėtų pabandyti.

 

2. The Walking Dead (Season 2) (Sci Fi, Zombiakai)
Pirmasis sezonas buvo tikrų tikriausias hitas (garbė, pagyros ir apdovanojimai tai pačiai TellTale Games). Dažnas kuris abejojo, kad tai galima pakartoti antrą kartą… O be reikalo. Šį kartą pasikeitė veikėjas: žaidžiame ne už vyriškį, o už mažą mergaitę, kuriai reikia išgyventi zombių prikimštame pasaulyje (kur žmonės dažnai ženkliai žiauresni ir bjauresni, nei zombiakai). Pasirinkim, kas teisinga, o kas ne, išgyvenkim ir suteikim viltį… Tikrai vertas Jūsų laiko pasilinksminimas.

 

1. Valiant Hearts (Istorinis)
Ypač jautri istorija I pasaulinio karo metinėms… Mirties ir karo beprasmybė bei negailestingumas, kuriam atsvarą bando suteikti šypsena, ironija, laisvė, draugystė. Rodoma, kaip karas plėšo pasaulį į skutus, bet jame vis vien turi likti vietos žmogiškumui. Sunku aprašyti – būtina išbandyti (Must play).



Apie autorių

Shizzar





 
Susiję